Felix Peters

Felix
Skärmbild 2022-12-17 143841
Orbel 2021
Skärmbild 2022-12-17 144302

Efter att ha arbetat länge hos andra vinmakare så beslöt sig Felix Peters till slut att starta sitt eget vineri. Han saknar inte erfarenhet.

Felix Peters har arbetat på Domaine de la Vougeraie och ansvarat för vinmakningen på Weingut St. Antony i 13 år. Han har också arbetat med VDP-klassificeringen i Rheinhessen och vet var de bästa vingårdarna ligger. Med väldigt goda kontakter har han lyckats få tag på och producera vin från några av de bästa vingårdarna så som Hubacker, Frauenberg, Schwarzer Herrgott och Patenberg.

Det är en puristisk stil med mineralitet och nerv där vissa av vinerna smakar som silad druvsaft genom krossad sten.


Som om det inte var nog med fantastisk riesling så har Felix Peters också, genom sin tid i Borgogne, en annan passion: Bourgogne.

Genom sina kontakter köper Peters i första hand begagnade tonneaux från Domaine Henri Boillot i Meursault. "Trä ska inte spela en dominerande roll i mina viner", säger han. Vinspektrum håller med 😍👍

Det är fantastiskt att följa hans Pinot Noir under flera dagar i en öppen flaska. Den kvalitatet den besitter är magisk. Vissa andra viner från andra producenter tappar efter ett tag i doft och blir till slut mörka, hårda och dystra. Här blommar de ut i full skrud med sprudlande parfym. Vi är helt tagna.

VINERNA

Felix Peters (Rheinhessen)


Hubacker (Dahlsheim) 2021

Dalsheimer Hubacker, som ligger i södra änden av Rheinhessen, är utan tvekan en av de mest kända platserna för topp Rieslingar. Den välkända vinmakaren Klaus-Peter Keller, vars familj äger det mesta av den så kallade Oberer Hubacker, bidrog på ett betydande sätt till detta rykte.
När sedan Felix erbjöds att ta över en liten plott precis bredvid tvekade han inte.
Vinet levererar en vitfruktig, citrusdriven riesling med kraftig mineralitet, syror med laserfokus i en puristisk stil. Det känns som om druvjuicen blivit filterad genom sten och skiffer. Den här fina pjäsen lagrar man helst några år.


Frauenberg (Nieder-Flödesheim) 2021

I hjärtat av Frauenberg har Felix Peters fått tag på en liten plott med gamla stockar.
Den har inledningsvis lite tropisk frukt som lägger sig och därefter släpps mer citrus och krossad sten. Lång med fina syror. Den är i dagsläget något mer tillgänglig än Hubacker.


Vice Versa 2021

Under åren Felix arbetade i Bourgogne fick han smak för Chardonnay. Här gör han sin egen tolkning av druvan där han endast använder äldre fat som han köpt in genom sina kontakter i Bourgogne. Ett mycket levande vin med en otrolig mineralitet och ett fint driv i syran. Ett vin du bara måste testa!


Patenberg 2020

Den finaste Pinot du kan tänka dig med parfym som blir mer intensiv och mer komplex ju mer tid den får. 50% hela klasar där stjälkarna ger en kryddig, komplex och spännande doft. Underbar balans. Dricks med fördel över flera dagar om du öppnar redan nu(spara den i kylen över natten)


Schwarzen Herrgott 2020

Underbart mogna och förföriska fruktaromer av bär med mörka hallon och biggaråer som utstrålar energi och mognad. Det geniala med detta vin är den fräschör som finns på samma gång som mognad tillsammans med delikata kryddiga aromer som ger vinet komplexitet och ett imponerande djup. Likt Patenberg är det ingen brådska att hälla i sig denna. Ett mycket bra vin!


Hillary Step 2020

Gul, krämig frukt, grapefrukt, något bredare än Roten Schiefer med ett väl avvägt grapefrukt bett i avslutet. Vi tänker på Wittmanns Morstein när vi provar.


Roter Schiefer(Nierstein) 2021

Området i Rheinhessen som detta viner kommer ifrån kallas "Roten hang".
Oväntat komplex redan nu med citron, grapefrukt och vit mandarin kryddat med krossad sten och örter. Kan drickas nu men den går också utmärkt att spara. Den har en fin lång syra med frukt som följer med ända ut.


Weissburgunder(Nieder-Flödesheim) 2021

Kanske har vi inte smakat en Weissburgunder med högre kvalitet än denna. Denna har nerv, livliga syror i en citrusdriven stil, kalk och mycket fin mineralitet. Ska man spara eller dricka nu? Ja, det beror på dina preferenser. Den har garanterat potential för att lagras men den är mycket fin så som den är just nu.


Roche Calclaire Pinot Noir 2019

Detta är ett underbart instegsvin. Felix använder här de få nya fat han köper in, men det blir endast 5-10% nya. De ligger i bakgrunden och kan mest anas och skänker vinet en lätt nötig ton. 40-50% hela klasar.
Rödlätt parfym, lingon och ljusa körsbär med bra syra. Likt de övriga Pinots så blir vinet bara bättre och bättre med luft.