Stefan Müller

Vinspektrum har fått äran att importera vin från Stefan Müller ifrån Saar.

Stefan tog över familjegården från sina föräldrar 2013 och driver den nu i tredje generationen. Han har sedan dess satt fler och fler av sina idéer i verket. Han vill uppnå det där typiska Saar vinet med sprudlande mineralitet och friska syror. Och han har verkligen lyckats!


Saar, en biflod till Mosel, och dess vinområde, har utvecklats till en riktig hot-spot för vinälskaren de senaste åren. Och det är inte konstigt. Det vinmakare som Stefan Müller, Hofgut Falkenstein och Peter Lauer har åstadkommit är riktigt magiskt.


Fram till 1980-talet kämpade producenter med att få tillräcklig mognad i sina druvor. Numera är situationen den omvända. Det är i många platser runt om i Tyskland (och i hela Europa för den delen) där det blir för varmt. 

Saar är en av de kallaste vinregionerna för tysk riesling. Med rådande klimatförändringar hamnar de därmed i en sweetspot. De levererar en sval, kylig och mineralistisk riesling med precision.


För 15 till 20 år sedan var Saar vid vinodlingens geografiska och klimatiska gräns. Många vinproducenter gav upp sina jobb eller bytte till deltidsjobb. Eftersom regn, fukt och otillräcklig mognad försämrade skörden uppvägde de uppnådda druvpriserna knappast arbetskostnaderna. Denna situation gjorde det möjligt för Müller att utöka verksamheten till 10,5 hektar. Idag har han utmärkta, mest gamla vinrankor på några av de bästa platserna i Saar, såsom Krettnacher Euchariusberg och Niedermenniger Herrenberg som han delar med Hofgut Falkenstein. Han äger också tomter i Krettnacher Altenberg och Niedermenniger Sonnenberg.


Vinerna från den här adressen är kyliga, mineralistiska med otroligt fina syror och längd. Avslutet snörper åt och får saliven att rinna till.

Stefan.Mueller.Weinlese.2019©chrismarmann-1661
Stefan.Mueller.Weinlese.2019©chrismarmann-0707
Stefan.Mueller.Weinlese.2019©chrismarmann-1635
Stefan.Mueller.Weinlese.2019©chrismarmann-0735
STEFAN.MUELLER.WEINGUT.AUG.2019 (143 von 148)

Viner

Tandem Riesling


Tandem står för en gemensam idé och en gemensam start i vingården 2013. Johanna Lapinski (sommelier) och Stefan Müller (vinmakare) står bakom. "Vår idé var att återspegla Saar Rieslingens typiska karaktär och att försegla vår vinsmak under kork".  2021 imponerar med sin näsa.  När lite dofter av den spontana jäsningen har fått lägga sig hittar vi lime, aprikos, litchi och stenfrukt, parat med ljusa kryddor och sten som flyter mot dig. Sötma spelar i bakgrunden runt tungan, och samtidigt finns det en krispig citrusstruktur som sätter dig på alerten.  Minst 40 år gamla vinstockar, handplockade druvor och spontanjäst, skapar grunden för ett vin vilket uppmuntrar till att dricka och njuta redan nu. Men du behöver inte ha bråttom. Lagring kommer också att löna sig. Ett mycket seriöst vin Så låt inte Riesling Tandem cykla förbi dig!Niedermenniger Sonnenberg Spätlese

Alte Reben


Detta är en riktig skatt. En del av dessa vinstockar är riktigt gamla. Även om deras ålder inte kan bestämmas exakt, kan vissa verifieras och dateras till 1923! 2021s version av detta vin gjordes med endast dessa urgamla vinstockar. Vinstockarna, som växer på rött skiffer, ger inte så stor skörd, men de druvorna som väl plockas här kännetecknas av en unik komplexitet och aromatiskt djup. Druvorna värms upp här speciellt tidigt på morgonen, varigenom skiffer lagrar värmen och släpper ut det jämnt under de kalla kvällstimmarna. Vinet är tillgängligt ungt, även om denna ungdomliga charm inte tar bort det faktum att denna spätlese lätt kan mogna i 20, om inte 25 år. 

Det skall tilläggas att det här är en "Drickande Spätlese" som Stefan Müller uttrycker det. Upplevelsen drar mot en kabinett med otroligt fina syror. Det är inte direkt något "sött" vin.Krettnacher Euchariusberg Kabinett


Från stockar planterade 1964 i sydläge i bästa läge. Kryddig, och lite dofter från den spontana jäsningen blåser snabbt över för att lämna kvar en doft av vita syrliga frukter, lime, örter med undertoner av mineral och flinta. Sötman finns rejält inbäddad av fina syror som leker länge i munnen. Långt, fint och läskande avslut.
Krettnacher Euchariusberg Feinherb


Vinet har en sockerhalt på 27g/l men också en mycket hög syra på 11g/l. Det gör att sötman inte märks så mycket. Det ger en väldigt fin drickbarhet, alkoholhalten är endast 9%. Det du kanske kommer att hitta är mineral, järn, lime, lime zest, för att med mer tid i glaset släppa fram lite djupare doft av fläder, krusbär, aloe vera, och äpple. Fina syror inlindade i syrlig frukt avslutar. Kan lagras eller drickas nu.