Francesco Brigatti


brigattifrancesco3.jpg
brigattifrancesco4
brigattifrancesco1.jpg
brigattifrancesco2.jpg

VINERNA


Francesco Brigatti är en exemplarisk  liten vinodlare i norra Piemonte. Han gör små mängder eleganta och uttrycksfulla viner baserade på den klassiska Nebbiolodruvan. Hans källare ligger i Suno, inte långt från södra änden av Lago Maggiore.

Nebbiolo-baserade viner från denna region (Alto Piemonte) skiljer sig påfallande från de från Barolo och Barbaresco, särskilt i struktur (de har vanligtvis lägre garvsyra och alkohol). Klimatet är något kallare här, med vindar från berget Monte Rosa i norr som skänker utmärkt dag & natt temperaturvariation. 


Francesco Brigatti: ”Min farfar startade familjejordbruket 1920. Han hade några kor och odlade druvor, lite spannmål och frukt, men blev så småningom kär i druvodling, sålde korna och blev en druvodlare på heltid. Så jag är tredje generationen på vår gård. Jag tog examen från universitetet i Turin i agronomi och arbetade några år på universitetet med klonalt urval av vinrankor; sedan flyttade en ny chef mig från fältet till ett skrivbordsjobb bakom en dator, vilket gjorde att jag lämnade universitetet och ägnade mig åt vår familjegård.

Idag odlar jag lite mer än sex hektar (15 tunnland), jag använder Integrated Pest Management-jordbruksmetoden. Jordarna är sura, samt mycket rika på kalium och magnesium, vilket gör vinerna fylliga och välsmakande. Det finns en hel del lera i vingårdarna."


Alla vinerna är eko, fast ej certifierade, inga kemikalier används i vingårdarna och minimalt med svavel ät tillsatt, för att göra vinerna mer stabila.Ghemme 2016

Mörk frukt, syrliga körsbär, viol, hasselnötter, krossad sten och stjärnanis. Väldigt elegant med friska syror. Det här vinet är en finare selektering från Brigatti och har legat på botti i två år. Det har struktur för lagras länge, men det är riktigt bra redan nu också.

Ghemme 2017

Lite mer framåt än 2016. Ljusare, lite mer tillgänglig och fruktig. Jordgubbar, rosor, hallon, lakrits och hasselnötter. Passar bra att dricka i väntan på 2016