Marangona

Appellationen Lugana ligger runt Gardasjön, en av de vackraste platserna i Italien. Jordarna här i appellationens hjärta är kalkhaltig lera och rik på mineraler. Trots att vinodlingen inte ligger på så hög höjd har dessa viner utmärkt syra. 

Alessandro Cutolo är den unga ägaren och vinmakaren, den fjärde generationen som driver gården. Alessandro vill skapa ett rent, friskt vin som tydligt speglar druvan och terroir med den kalkhaltiga jorden.

Inget manipuleras på Marangona. Ekologiskt jordbruk bedrivs med uppmärksamhet på mycket låg miljöpåverkan; det här är Alessandros land – hans familjs land. Det finns inget annat sätt att odla. I källaren följer Alessandro anrika, traditionella, hantverksmässiga produktionsmetoder i Lugana-zonen. Han har en experimentell sida och har nyligen börjat experimentera med olika kärl som octagon cementtankar och amfora. Cementtankar var vanliga för 50 år sedan, då ersattes till stor del av rostfritt stål; under de senaste åren har dock fördelarna med cement uppskattats igen, särskilt när det är ofodrat (som dessa är) och kan "andas."

De skördar druvorna i två delar, 50 % i mitten av september och resten i mitten av oktober vid full mognad, vilket gör att de kan göra ett vin med utmärkt fräsch syra och kombinerat med fyllighet och komplexitet. När jäsningen är avslutad lagras vinet på sin jästfällning och tappas sedan på flaska tidigt påföljande år. Ingen ek eller malolaktisk jäsning. 


Marangona

Appellationen Lugana ligger runt Gardasjön, en av de vackraste platserna i Italien. Jordarna här i appellationens hjärta är kalkhaltig lera och rik på mineraler. Trots att vinodlingen inte ligger på så hög höjd har dessa viner utmärkt syra. 

Alessandro Cutolo är den unga ägaren och vinmakaren, den fjärde generationen som driver gården. Alessandro vill skapa ett rent, friskt vin som tydligt speglar druvan och terroir med den kalkhaltiga jorden.

Inget manipuleras på Marangona. Ekologiskt jordbruk bedrivs med uppmärksamhet på mycket låg miljöpåverkan; det här är Alessandros land – hans familjs land. Det finns inget annat sätt att odla. I källaren följer Alessandro anrika, traditionella, hantverksmässiga produktionsmetoder i Lugana-zonen. Han har en experimentell sida och har nyligen börjat experimentera med olika kärl som octagon cementtankar och amfora. Cementtankar var vanliga för 50 år sedan, då ersattes till stor del av rostfritt stål; under de senaste åren har dock fördelarna med cement uppskattats igen, särskilt när det är ofodrat (som dessa är) och kan "andas."

De skördar druvorna i två delar, 50 % i mitten av september och resten i mitten av oktober vid full mognad, vilket gör att de kan göra ett vin med utmärkt fräsch syra och kombinerat med fyllighet och komplexitet. När jäsningen är avslutad lagras vinet på sin jästfällning och tappas sedan på flaska tidigt påföljande år. Ingen ek eller malolaktisk jäsning. 


IMG_1282
IMG_1270
Old vines
Marangona

Vin

Vinerna görs till 100% på Turbiana. Druvan kallades tidigare Trebbiano di Lugana och troddes vara en del av den bredare Trebbiano-familjen. Nyligen gjordes en DNA-profilering, och Turbiana är släkt med Verdicchio och delar alltså ingenting med Trebbianodruvan. Verdicchio har med tid i den unika jordmånen och klimatet i området kring Gardasjön utvecklats till en egen druva.

Lugana 

100% Turbiana, en druva som odlas lokalt. Detta vin anser Marangona personifierar deras vingårdar, och är mycket rent och representativt för deras vinmakning och stil. Härstammar från frukt samlad från alla vingårdar. Vingårdarna skördas och vinifieras separat. Jäsning och lagring i stål.

Ljuvligt elegant med inslag av citron, lime, vita blommor och färsk vit frukt. Ett balanserat vin med rätt mineralitet och skarpa, krispiga och rena smaker. 

Tre Campane

Tre Campane betyder "Tre klockor", vilket menas de tre kommunerna i Lugana där druvorna till denna cuvée odlas. Vinrankorna som används här är något äldre än de som används för Lugana. Selekterade druvor från stockar på minst 40 år med djupa rötter som tränger ned i den kalkrika jorden. Mjuk pressning, jäsning i stål vid låg temperatur. Lagring på jästfällning som hålls i naturliga cementtankar i 10-12 månader. Slutligen lagrad på flaska i minst 6 månader.

Det liknar den vanliga Lugana men med uppskruvad volym. Blek halmfärg i glaset, med aromer och smaker av mandel, vax, örter, citrus och en hint av aprikos. Lång, medelfyllig, med mycket frisk syra.