Tenuta Licinia

James Marshall är den unge vinmakaren tog över vingården som hans farfar planterade 2020. Då var han i de senare stadierna av sin doktorsexamen vid Oxford University som handlade om normativitet och värde. Han forskar också inom vin och det handlar då om interaktionen mellan jord och vinstockar, och särskilt på att klassificera och förstå kvaliteten på olika typer utav underliggande jordmån. Han siktar på att producera sensoriskt vackra viner som fångar vingårdens platsspecifika aromer.
Han utvecklade också ett intresse för vinkvalitetens karaktär och vilka egenskaper som gör att ett vin är bättre än ett annat.

Alla vinernaär lätt extraherat för att bibehålla de primära aromerna, och fathantering är väldigt varsam.
Vinerna vilar 12 månader på använda 500L franska ekfat.
Aromerna, frukten, och det florala är så otroligt fint sammanlänkat. Vinerna är eleganta, silkeslena, med en fin fruktstruktur och en behaglig syra.
Eko med biodynamiska principer.

Copia di Tenuta Licinia 2023-003
Copia di Tenuta Licinia 2023-124
Copia di Tenuta Licinia 2023-011
Copia di Tenuta Licinia 2023-031
P1026411
P1026520

Viner

Montepolli 2019

(47% Merlot, 22% Cabernet Sauvignon, 19% Cabernet Franc, 12% Petit Verdot)

Montepolli är en liten vingård av lerkalksten. Vinet som produceras i Montepolli är ett tillgängligt vin med textur och jämna kanter


Sasso di Licinia 2019

(100% Petit Verdot)

Druvorna som kommer från en liten vingård med en specifik kalkhaltig jord och produceras i endast få mängder.

Vinet kännetecknas av sina mörka fruktaromer med lager av traditionella europeiska köksörter – salvia, rosmarin men också med teblad.


Sasso di Fata 2019

Vinet kommer från en vingård som har en guldfärgad skifferjord som fått sin gyllene färg från kalcium.

Sasso di Fata sägs i allmänhet mer likna de blommiga och texturmässigt mjuka vinerna från Margaux än de mer fylliga vinerna från Pauillac, regionen som traditionellt förknippas med toskansk Cabernet.

Näsan är uttrycksfull och sprudlande med toner av färsk frukt, blommor (rosknopp) , röda och blåa bär. Avslutet är mineralistiskt med grafit och en saltig känsla.